Satul Zoiţani este situat în comuna Adăşeni, judeţul Botoşani.
Unul din satele vechi din zonă, care a purtat numele de Hotcăuţi, Hătcăuţii, etc. până la începutul sec. al XIX - lea, pentru ca apoi cele două părţi ale satului să poarte numele Hătcăuţi-Zoiţani şi Hătcăţi - Panaitoaia.
Locul pe care s-a întemeiat satul a fost întărit la 10 aprilie 1430-1431 de către Alexandru vv. În anul 1865 satul purta numele de Hăţcăuţii-Zoiţanului, pentru ca în anul 1912 să aibă numele de Zoiţanul, derivat de la partonimicul Zoiţa, fica lui Ioniţă Arbore şi a Paraschivei, răzeşi în moşia Ungureni.
Şcoala din sat s-a înfiinţat în jurul anului 1920, funcţionând la început în casele unor săteni. Localul propriu pentru şcoală s-a construit în anul 1925 de către săteni. În acel local şcoala a funcţionat până în anul 1967, când s-a dat în folosinţă un local nou, cu patru săli de clasă, cancelarie şi laborator. În prezent vechea şcoală a fost reconstruită din temelii. Construindu-se înpă o şcoală alăturată. În sat funcţionează doar grădiniţa si clasele I-IV.
În anul 1991 începe construcţia celui dintâi locaş de biserică din satul Zoiţani, prin strădania Pr. Meleşteanu Gheorghe de la parohia Adăşeni cu ajutorul autorităţilor acelei vremi şi a enoriaşilor din sat, cât şi din satele vecine. La construcţia bisericii s-a folosit cărămidă recuperată din fostele grajduri ale CAP-ului.
Biserica a fost sfinţită în data de 26 octombrie 1999 de către I.P.S. Daniel, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei ( actual patriarh a României ).